05 noviembre 2006

El Grup l´Olivar d´Alaquàs i el mallorquí Aires d´Andatx acturan diumenge a la plaça de la Constitució (si plou actuaran a l'auditori)

Esta informació està treta de la web de l'Ajuntament d'Alaquas.

La dansa valenciana prendrà protagonisme aquest cap de setmana a Alaquàs. El tradicional cicle de Concerts de Tardor continuarà el dissabte 4 de novembre amb l’actuació d’Ensemble Xàcara a l’Església de l’Assumpció i el diumenge 5 de novembre amb l’exhibició a càrrec del Grup l’Olivar d’Alaquàs acompanyat a més pel grup mallorquí Aires d’Andatx.
El concert que compartiran aquestes dues formacions estarà estructurat en tres parts en què es ballaran les cançons més populars dels dos grups. Amb aquestes actuacions es vol donar a conèixer tots aquells elements valencians que es comparteixen a València i a Mallorca. L’objectiu principal del grup l’Olivar és estrènyer els lligams que són comuns i enriquir els coneixements folklòrics.
L’Agrupació Folklòrica Aires d’Andratx de Mallorca fou fundada en 1986 per un grup de persones entusiastes i coneixedores del folklore mallorquí. Un dels primers objectius va ser, mitjançant un treball de camp, la recollida i transcripció de les músiques i danses pròpies de la nostra comarca i de la resta de les comarques mallorquines. Amb aquesta metodologia, Aires d’Andratx, no sols treballem per la recuperació i divulgació de la dansa característica del nostre poble, el bolero, sinó també d’altres balls que ens són propis: jotes, fandangos, copeos i mateixes.
Per a la interpretació de les músiques, també fem ús dels nostres instruments tradicionals i populars: xeremia, fobiol, tambor, bandúrria, llaüt, violí, guitarra, guitarró… que donen eixa característica especial al folklore illenc.
A Mallorca, els balls tradicionals tenen un component força matriarcal. La dona guia l’home tot i interpretant i improvisant la dansa a gust d’ella en una espècie d’insinuació eròtica. Ell l’ha de seguir, imitant-la, sense perdre el ritme ni els punts de la dansa. Per als dansadors ballar és un joc, un joc de sensualitat. Ballar és una festa on la diversió, la inspiració i les dones tenen un pes important.

No hay comentarios: